A Holt-Marcal vízgyűjtő vízgazdálkodási tervezése


A magyarországi vízfolyások, állóvizek és felszín alatti vizek állapotának javítására, gazdálkodási tervezésre projekt alakult a vízgyűjtők szerint kategorizálva. A www.vizeink.hu oldalon tudomást szereztünk a Holt-Marcal vízgyűjtő gazdálkodási tervezés társadalmi konzultációjának lehetőségéről. Horgászaink érdekében, a Holt-Marcal vízminőségének javítása miatt hivatalos fórumokon ismertettük javaslatainkat. Elképzeléseinket a Holt-Marcal egészére, az MVG Horgászegyesülettel együttműködve tettük meg. Bízva abban, hogy javaslataink rövid és középtávú gazdálkodási tervek között realizálódnak. A megadott tervezési témák hét csoportban foglalhatók össze.

 • Víztestek vízminősége
 • Vízmennyiség
 • Hidro-morfológia
 • Műtárgyak
 • Ökológia
 • Környezethasználat
 • Természetvédelem, vízgazdálkodás


Megoldási javaslatainkat ennek megfelelően ezen témák köré csoportosítva adtuk meg. Részletek felsorolása nélkül csak a legfontosabbakat említeném meg.

 1. Holt-Marcal visszafolyósítása
 2. Holt-Marcal kotrása
 3. Műtárgyak átépítése
 4. A halállomány ívóhelyeinek rehabilitációja


A vízgyűjtők gazdálkodási tervei összhangban vannak a NATURA 2000 programmal, mely Európai-uniós elvárásokat tartalmaz. Ez bizakodásra adhat okot a tekintetben, hogy a beadott és beépített javaslatok a kitűzött (rövid, közép, hosszú távú) tervidőszak alatt megvalósításra kerülhetnek. Egyesületünk jelentősen érintett a Holt-Marcal pozitív irányú környezet változásában, ezért tevőlegesen is részt akarunk venni a változások befolyásolásában. Ennek megfelelően szakértők bevonásával összeállításra került egy tíz oldalas javaslat tervezet, melyet beterjesztettünk a gazdálkodási tervet készítő bizottság részére. A dokumentum megtekinthető egyesületünk honlapján. A tervezési program alakulását, annak aktualitását figyelemmel lehet követni a már fentiekben hivatkozott http://www.vizeink.hu honlapon.

Joomla templates by a4joomla