Vízterületünkről

A Rába pár száz méternyi távolságra folyik az egyesület 8,5 kilométer hosszú, 48 hektáros Holt-Marcalként ismert vízterületététől. Néhány kilométeren belül elérhető a Duna, és a Rábca is. A közelben bérhorgász tó található. A Marcal folyó vízterületünk határától nem messze torkollik a Rábába.

A Holt-Marcal Győr dél-nyugati részén, a Rába jobb parti mentett árterén a nádorvárosi és a gyirmóti városrészek határában található. A Holt Marcalhoz kiterjedt belvízelvezető árokrendszer, illetve a Pándzsa patak csatlakozik. A holtág 20-50 méter széles, vízmélysége pedig 0,5 és 2 méter között váltakozik. Jelenlegi formáját az 1960-as években elvégzett mederrendezések kapcsán érte el. A holtág vízutánpótlása egyrészt a Marcal folyóból zsiliprendszeren történő vízbeeresztéssel, illetve az alsó vízszakaszon a Pándzsa patak vízével van megoldva.A vízterület két részre oszlik:1. Felsővíz amely a Gyirmóti-zsiliptől a Helbényi (rabkerti) zsilipig tart. Ennek területe több mint 46 hektár.


2. Alsóvíz (Nádorváros határában) amely magában foglalja a Pándzsa patak 1,7 hektáros 3 kilométeres szakaszát a veszprémi vasúti hídtól a Holt-Marcal torkolatáig. Illetve ide tartozik még a Holt Marcal mintegy 10 hektáros tószerűen kiszélesedő területe a Helbényi-zsiliptől a Rába folyó töltésénél lévő Kóvalter-zsilipig.

Egyesületünk a már ismert országos pályáztatási rendszerben mindkét vízterület horgászati hasznosítási jogát 15 évre elnyerte.

A Felsővízen tanyarendszer van érvényben, míg az Alsóvízen nincs foglalt horgászhely az érkezési sorrend az irányadó.

A vízpart nagy részét sásos, nádas, gyékényes szakaszok szegélyezik, amelyből mintegy három kilométernyi szakasz tájvédelem alatt áll. A vízfelület partok felé eső részén tökleveles részek találhatóak, amelyek kedvelt tartózkodási helyei a nagy pontyoknak, amuroknak. A térségben számos védett növény és állatfaj található. Ezek legnagyobb részét a horgászaink is szeretik, óvják, értékként kezelik.

Horgászati szempontból kevésbé volt örvendetes, hogy a holtágban az utóbbi években megjelentek a vidrák, illetve nagyobb csapatokban a kormoránok. Védett állatokról van szó, amelyek azonban a halállományban nagy károkat okoznak. A károk kiegyenlítését állami szinten kellene megoldani. Keressük ennek a lehetőségét,

A vízterületünk vízminőség-védelme érdekében a MOHOSZ laboratóriumában évente többször, telepítés előtt mindig, vízmintákat elemeztetünk.

Az egyesület vezetősége egy szakmai projekt létrehozásával tanulmányt készíttetett a Holt-Marcal rehabilitációjára, ezen belül természetes ivóhelyek létrehozására, a holtág esetleges kotrására, illetve a vízháztartási problémák megoldására. A megvalósulás külső forrásokból, állami, úniós támogatásokból lenne csak megvalósítható.
Joomla templates by a4joomla