top of page

Halállomány


A halállomány összetétele a Felső- és az Alsóvízen alapvetően azonos. Mindkettőben megtalálhatók a holtágakra jellemző halfajok: ponty, amur, harcsa, csuka, süllő, balin, sügér, compó, a különféle keszegfélék, kárász, kisebb mennyiségben busa, angolna, és sajnos az utóbbi években gradációszerűen a fekete törpeharcsa is jelen van. A halfogási lehetőségről, illetve a halak utánpótlásáról évente mintegy 30 tonna hal kihelyezésével gondoskodunk. 

A Felsővízen a leggyakoribb horgászzsákmány a ponty: jellemzően nagyobb, 2.5 kg körüli egyedeket telepítünk, gyakoriak a  3-4 kg közötti példányok,  a kapitális pontyok ritkábban fordulnak elő, mint az Alsóvízen, de van tudomásunk kifogott és visszaengedett 20 kg feletti példányról is. Az amur a második leggyakoribb zsákmány, nagyon sok a kapitális méretű: átlagosan 5 kg körülieket zsákmányolnak horgászaink, a 10 kg körüli példányok mindennaposnak mondhatóak, de nem ritka a 15-20 kg közötti amúr sem. A leggyakoribb ragadozó a süllő, melynek kiváló állománya alakult ki, minden évben kerülnek horogra 8 kg feletti süllők is. Harcsából igazán kapitális méretűek is vannak, a 20 kg feletti harcsa megszokott, több 70-80 kg közötti fogásról tudunk, a legnagyobb horogra kerített példány 90 kg körül volt. Jónak mondható a balin, és az utóbbi években erősödik a csuka állománya is, balinból 8 kg, csukából 10 kg-os volt az utóbbi évek legnagyobb fogása. A keszegfélék inkább a pontyozás járulékhalai: a befolyó vizeken keresztül sok ezüstkárász érkezik, akár 2 kg feletti példányaikkal is találkozhatunk, a leggyakoribb keszegféle a dévér, sok van belőlük, de nem nőnek meg igazán nagyra. 

Az Alsóvíz állománya hasonló, de jóval gyakoribbak a kapitális halak: 10 kg körüli pontyot gyakorlatilag mindennap fognak, kimagaslóan jól lehet fogni őket a hidegebb évszakokban, a téli bojlizás kifejezetten eredményes ezen a területen. Egészen kapitális méretű pontyok is előfordulnak, az általunk ismert tórekord 25,6 kg-os. Amurból tudomásunk van 35 kg-os kifogott példányról, a tórekord harcsa 65 kg-os volt. Sok a keszegféle, finomszerelékes versenyeken megszokott a 10-12 kg-os dévérfogás. A ragadozók közül itt is a süllő dominál, de feljövőben a csukaállomány is. Ezen a területen is sok a balin. Színesíti a halállományt a compó, illetve a közeli Rábából rendszeresen kerül be kősüllő, jász, domolykó, garda is.

A törpeharcsa mindkét vízterületen jelen van, alaposan felszaporodott állományát az utóbbi években szelektív halászattal, keszegfélék és harcsa kihelyezésével sikerült jelentősen visszaszorítani. Jelenlétük leginkább a nyári, felmelegedett vizekben észlelhető, de nem lehetleníti el a horgászatot. Főtt magvakkal etetve, csalizva elkerülhetjük őket.

A halállomány őrzése

bottom of page