top of page

Vízterületeink:

Holt-Marcal (alsó szakasz)

A Rába  és a Marcal folyók ölelésében fekszik az Egyesület 8,5 kilométer hosszú, 48 hektáros Holt-Marcalként ismert vízterülete. Eredetileg a Rába-folyó főága volt, a XIX.-századi nagy folyószabályozások idején azonban a folyót új, ásott mederbe kényszerítették. Néhány évig a mederben a Marcal folyt, majd egy újabb szabályozást követően végleg mentett oldali holtággá vált. A holtág 20-50 méter széles, vízmélysége pedig 0,5 és 2 méter között váltakozik. Jelenlegi formáját az 1960-as években elvégzett mederrendezések kapcsán érte el. A holtág vízutánpótlása folyamatos: a Marcal folyóból zsiliprendszeren keresztül történik, a vízállást két további műtárgy (Rabkerti és Kóvalter-zsilip) szabályozza. 
 

A vízterület két részre oszlik:

1. Felsővízként ismert vízterület, amely a gyirmóti kereszttöltéstől a Helbényi (rabkerti) zsilipig tart. Gyakorlatilag teljes területe, természetvédelmi oltalom alatt áll, jelentős része a Fertő-Hanság Nemzeti Park  területéhez tartozik. Festői szépségű, vízinövényzettel benőtt holtág, melyet ártéri mocsárrétek, kaszálók, ligeterdők szegélyeznek. A vízpart nagy részét sásos, nádas, gyékényes szakaszok szegélyezik. A vízfelület partok felé eső részén tökleveles részek találhatóak, amelyek kedvelt tartózkodási helyei a nagy pontyoknak, amuroknak. A térségben számos védett növény és állatfaj található.

2. Alsóvíz (Marcal-tó, Rabkerti-tó) a Holt Marcal mintegy 10 hektáros tószerűen kiszélesedő területe a Helbényi-zsiliptől a Rába folyó töltésénél lévő Kóvalter-zsilipig. A Nádorváros városrész határában elterülő vízterület jól megközelíthető, kiépített horgászhelyekkel, 50 fő befogadására alkalmas versenypályával rendelkezik. Közvetlen közelében található az egyesület tanyaháza, és a városszerte kedvelt Cowalter vendéglő.

A Felsővízen tanyarendszer van érvényben, míg az Alsóvízen nincs foglalt horgászhely, az érkezési sorrend az irányadó.

Pándzsa-patak

A Sokorói-dombság felszíni vizeit összegyűjtő patak alsó, a veszprémi vasútvonal hídjától a Holt-Marcalba történő betorkolásig terjedő  1,7 hektáros szakasza van Egyesületünk kezelésében. A jelentéktelennek tűnő patak kiváló horgászvíz, jelentős és változatos halállománnyal! A patakon épült árapasztó műtárgy feletti duzzasztott szakaszon 1,5 méter körüli a mélysége. a műtárgy alatti kotort szakasz lényegesen sekélyebb.

A vízterület a környék legkedveltebb horgászvizei közé tartozik, az intenzív telepítéseknek, és a nagy számban előforduló kapitális halaknak köszönhetően. A vízterületen pontyra nincs fajlagos tilalmi idő, és a telepítéseket követően sincs tilalom: 365 napon keresztül lehet horgászni. Folyamatosan, átlag kéthavi rendszerességgel telepítünk háromnyaras fogható méretű pontyot. Évi 1 tonnát meghaladó mennyiségben kerül kihelyezésre ragadozó: csuka, süllő és harcsa. Az Alsóvízbe az elmúlt öt évben több mint 600 db nagyméretú (8-17 kg-os) pontyot telepítettünk. Természetesen, ezeket a halakat nem lehet hazavinni, de kifogásuk örök élményt jelenthet az idelátogatóknak. Az évenkénti teljes telepítés mértéke megközelíti a 300 mázsát! Az itteni horgászat szabályai jelentős mértékben eltérnek az országos szabályozástól, betartásukra az Egyesület alkalmazásában álló, rendészeti vizsgával is rendelkező hivatásos halőrök, és a munkájukat segítő társadalmi halőrök ügyelnek. A vízterület vendéghorgászok számára korlátlanul látogatható, kivéve a Felső vízen levő foglalt horgászhelyeket (tanyákat). Napijeggyel a Pándzsa-patak egyesületi kezelésben levő szakaszán, a Marcal-tó teljes területén, a gyirmóti szakaszon található úgynevezett Malomárok területén lehet horgászni.

bottom of page